Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Ημέρες δράσης τον Μάιο: ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΜΕ

0 σχόλια

Ημέρες δράσης τον Μάιο: ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΜΕ


Με έντονο κινηματικό αλλά και πολιτιστικό χρώμα συνεχίζονται και το Μάιο, οι δραστηριότητες που διοργανώνει το σωματείο εργαζομένων του κατειλημμένου εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ, συνεχίζοντας τον αγώνα για να αρθούν οι πλειστηριασμοί και να κρατήσουν το εργοστάσιο ανοιχτό γι’ αυτούς αλλά και για όλη την κοινωνία.
Την Πέμπτη 11 Μαίου, στις 21:00, θα πραγματοποιηθεί συναυλία στο Ιβανώφειο με συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών και συγκροτημάτων όπως: VIC (VillagersofIoanninaCity), Χειμερινοί Κολυμβητές, Γιώργος Καζαντζής, Έλσα Μουρατίδου, SleppingPillowBaildsa και Λάργκο.
Η συναυλία διοργανώνεται για την πολιτική και οικονομική ενίσχυση του Σ.Ε.ΒΙΟ.ΜΕ και τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση και επέκταση της παραγωγικής διαδικασίας στο εργοστάσιο, αλλά και την υποστήριξη των παράλληλων διεργασιών που λαμβάνουν χώρα σε αυτό όπως το Εργατικό Ιατρείο που στεγάζεται και λειτουργεί στον χώρο εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.
Πριν την συναυλία θα πραγματοποιηθεί ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ με ώρα έναρξης τις 18.00 και αφετηρία την Καμάρα, με κεντρικά προτάγματα: το εργοστάσιο δεν πωλείται, την άρση των πλειστηριασμών και τα μέσα παραγωγής στα χέρια των εργατών.

Την Δευτέρα 15 Μαίου στις 21:00 το Θέατρο Τέχνης Καρολου Κουν ανηφορίζει στην Θεσσαλονίκη και συναντά την ΒΙΟΜΕ, με το έργο του Ντάριο Φο  «Δεν πληρώνομαι, δεν πληρώνω», ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα του Ιταλού νομπελίστα σε μετάφραση, διασκευή και σκηνοθεσία του Παντελή Δεντάκη. Η παράσταση, που ήδη παίχτηκε για τη BIOME στην Αθήνα με μεγάλη επιτυχία για τον ίδιο σκοπό, θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του κατειλημμένου εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ. H είσοδος θα είναι δωρεάν με ελεύθερη συνεισφορά. Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του εγχειρήματος της ΒΙΟΜΕ και αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρίας για τον κόσμο να επισκεφτεί το εργοστάσιο, να συναντήσει τους εργαζόμενους και να γνωρίσει τις δράσεις και τα προϊόντα τους. 

Λίγα λόγια για την παράσταση.
«Δεν πληρώνομαι, δεν πληρώνω» είναι η τελευταία εκδοχή της σπουδαίας κωμωδίας «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» (1974), όπου ο ίδιος ο συγγραφέας επανέφερε το 2010 προσθέτοντας τα νέα δεδομένα της οικονομικής κρίσης στην Ιταλία του 21ου αιώνα.
Επί σκηνής θα δούμε τους Κάτια Γέρου, Γιώργο Μακρή, Ερατώ Πίσση, Πέτρο Σπυρόπουλο, Χρήστο Μαλάκη να πρωταγωνιστούν στην πολιτική σάτιρα που αφορά δύο τίμιες οικογένειες που αγωνίζονται με όπλο την «ανυπακοή» κόντρα σε μια παράλογη κοινωνία.
Στην πόλη του Μιλάνο ξεσπάει ανταρσία. Οι γυναίκες κάνουν πλιάτσικο στα σούπερ-μάρκετ, οι εργάτες διακόπτουν την κυκλοφορία των τρένων, τα παιδιά πετροβολούν τους αστυνομικούς. Το σπίτι του νομοταγή προλετάριου Τζοβάνι και της “επαναστατημένης” Αντωνίας, γίνεται γιάφκα και τόπος συνάντησης ενός αναρχικού μπάτσου, ενός γκαστρωμένου καραμπινιέρου και ενός γέρου φιλοσόφου με άνοια. Και η ζωή όλων, γίνεται πιο όμορφη και συνάμα πιο ρημαγμένη.

Μετάφραση-Διασκευή-Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης
Σκηνικά-Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Ηχητικό περιβάλλον: Σταύρος Γιαννουλάδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριλένα Μόσχου
Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου

Παίζουν:
Κάτια Γέρου, Γιώργος Μακρής, Ερατώ Πίσση, Χρήστος Μαλάκης, Πέτρος Σπυρόπουλος.

Αναδημοσιευση απο Νέα Προοπτικη: http://eek.gr/synavlia-kai-theatro-gia-ti-viome


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου