Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

41 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

0 σχόλια

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ
ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
ΔΕΥΤΕΡΑ 17/11, 17:00, ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ




Η ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΤΑΞΗ!

Παραμονή της 41ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών-εντολοδόχος της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, ο διαβόητος Φορτσάκης, διατάζει το λοκ άουτ της Νομικής Σχολής και της ΑΣΟΕΕ από τα ΜΑΤ. Η γελοία κυβέρνηση που απαρτίζεται από τα ερείπια των ερειπίων του πολιτικού συστήματος της Μεταπολίτευσης φοβάται μια εξέγερση της νεολαίας με επίκεντρο τα πανεπιστήμια, φοβάται πως η νεολαία μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της πάλης ενός λαού που ματώνει μετά από πέντε χρόνια μέτρων κοινωνικού κανιβαλισμού.

Αν η καταστολή της κατάληψης της Νομικής από τη Χούντα το '73 οδήγησε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, οι Φορτσάκηδες και το κράτος σε διαρκή κατάσταση έκτακτης ανάγκης που υπηρετούν προσπαθούν να καταστείλουν προληπτικά τα Πολυτεχνεία της νέας γενιάς. Η ταξική πάλη όμως δεν υπακούει στα διατάγματα και τις αποφάσεις χωροφυλάκων.

Δεν είναι τυχαίο ότι βάζουν λουκέτο και ΜΑΤ μπροστά στη Νομική και την ΑΣΟΕΕ, δύο από τρία εμβληματικά Κέντρα Αγώνα της εξέγερσης του Δεκέμβρη του 2008, της “πρώτης πολιτικής έκρηξης της τρέχουσας παγκόσμιας κρίσης”. Δεν τολμάνε όμως να αγγίξουν το Πολυτεχνείο, όσο δεν τολμάνε να βγάλουν τανκς στους δρόμους της Αθήνας.

Η κρατική τρομοκρατία και η καταστολή θα τσακιστεί στους δρόμους!

41 Νοέμβρηδες μετά την εξέγερση του Νοέμβρη του '73 τα αιτήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν ιστορικά αδικαίωτα, ενώ το καθεστώς της Μεταπολίτευσης που υφάρπαξε τη νίκη της ανατροπής της χούντας από τα χέρια των μαζών της νεολαίας και της εργατικής τάξης έχει μετατραπεί σε συντρίμια. Η προσπάθεια τους να βαλσαμώσουν όμως την εξέγερση του Πολυτεχνείου και σαν άκακο εικόνισμα να μετατραπεί σε μια εθνική εορτή που τιμάται σε σχολικές επετείους αναγνωρίζεται πως απέτυχε παταγωδώς όταν κλείνουν τα πανεπιστήμια “εν όψει των εκδηλώσεων εορτασμού της 17ης Νοέμβρη” (ανακοίνωση για το λοκ άουτ στην ΑΣΟΕΕ).

Γιατί φοβούνται τις γιορτές;

Γιατί η ντόπια αστική τάξη απέτυχε να βρει μια διέξοδο από τη χρεοκοπία του ελληνικού καπιταλισμού και με το Μνημόνια Νο2. Το δημόσιο χρέος έχει εκτοξευτεί στο 175% του ΑΕΠ, αστρονομικά μεγαλύτερο από εκείνο το οποίο οδήγησε στην επιβολή των μνημονίων. Διπλά στο δυσβαστάχτο δημόσιο χρέος έχει “κολλήσει” ένα τεράστιο ιδιωτικό χρέος που αγγίζει το 100% του ΑΕΠ. Και η ανεργία γιγαντώνεται παρά την αύξηση της ελαστικής απασχόλησης.
Γιατί η χρεοκοπία του ελληνικού καπιταλισμού εισέρχεται σε μια νέα φάση, την οποία πυροδοτεί η παρατεταμένη παγκόσμια ύφεση που επιστρέφει στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γιατί ένα νέο κύμα αγώνων ξυπνάει στην Ευρώπη με την πολιορκία του Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, την απεργία των σιδηροδρομικών στη Γερμανία, τις αγροτικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία. Ο μόνος πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μετατρέπεται σε ζώνη θυέλλης με την ανάδυση στο προσκήνιο της πιο παλιάς και έμπειρης εργατικής τάξης του πλανήτη.

Η επικαιρότητα του Πολυτεχνείου δεν είναι απλώς ένα κλισέ της αριστεράς. Το Πολυτεχνείο του '73 ήταν γέννημα μιας κρίσης (κατάρρευση συμφωνιών Μπρέτον Γουντς, πετρελαϊκή κρίση) που έφερε ένα παγκόσμιο επαναστατικό κύμα που σημαδεύτηκε από το Γαλλικό Μάη του '68, την ανατροπή των δικτατορίων σε Πορτογαλία και Ισπανία, το θερμό ιταλικό φθινόπωρο, το κίνημα ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ και την εξέγερση του Μπέρκλεϊ στις ΗΠΑ. Σήμερα η χειρότερη κρίση στην ιστορία του καπιταλισμού διαμορφώνει ένας διεθνές επαναστατικό κύμα που σάρωσε καθεστώτα δεκαετιών όπως αυτό του Μουμπάρακ και του Μπεν Αλί σε Αίγυπτο και Τυνησία και αντιστέκεται με το όπλο στο χέρι στον ιμπεριαλισμό και το φασισμό στην Ανατολική Ουκρανία και τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Αυτό το κύμα της επιδείνωσης της παγκόσμιας κρίσης και της ταξικής πόλωσης δεν θα σαρώσει μόνο την ετοιμόρροπη γελοία κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, αλλά θα δημιουργήσει μια νέα φάση στην καθεστωτική κρίση σε αυτή τη χώρα. Η ημι-απαγόρευση του εορτασμού του Πολυτεχνείου είναι κομμάτι της προετοιμασίας της άρχουσας τάξης μπροστά σε αυτήν την καθεστωτική κρίση. Οι πιέσεις για εθνική συνεννόηση μπροστά στα λεγόμενα εθνικά θέματα την ΑΟΖ, την Κύπρο και το πολεμικό κλίμα με την Τουρκία είναι προσπάθειες για να υποτάξουν την εργατική τάξη, τις εκμεταλλευόμενες και καταπιεσμένες μάζες στη σημαία της εθνικής αστικής τάξης, σε μια Βάρκιζα χωρίς να προηγηθεί αντάρτικο, στον ερχόμο ενός εθνάρχη Καραμανλή χωρίς Πολυτεχνείο.

Δεν υποκύπτουμε σε κανένα κάλεσμα εθνικής ενότητας και ομοψυχίας. Η πολεμική κραυγή μας συνεχίζει να είναι το συνθήμα του Δεκέμβρη του '08: “Βάρκιζα τέλος!”.

Η σημαία του προλεταριακού διεθνισμού είναι η μόνη σημαία πολιτικής ανεξαρτησίας του επαναστατικού κινήματος της εργατικής τάξης. Κάθε γέφυρα συμφιλίωσης με τον αντίπαλο πρέπει να γκρεμίστει γιατί οδηγεί μόνο στην υποταγή στο χρεοκοπημένο σύστημα του κεφαλαίου.

Η κινητοποίηση του προλεταριάτου και όλων των εκμεταλλευμένων και καταπιεσμένων μαζών, η αυτοοργάνωση τους και η πάλη αυτή η οργάνωση να μετατραπεί στο φορέα της εξουσίας της εργατικής τάξης, τσακίζοντας το καπιταλιστικό κράτος και ανατρέποντας τον καπιταλισμό είναι ο μόνος δρόμος για την ανατροπή της διαρκούς κόλασης στην οποία μας έχει καταδικάσει η καπιταλιστική χρεοκοπία.

Η σημαία της επανιδρυμένης Τετάρτης Διεθνούς, του Παγκόσμιου Κόμματος της Σοσιαλιστικής Επανάστασης, πρέπει να γίνει η σημαία που θα ενώσει την πάλη εκατομμυρίων σε ολόκληρο τον πλανητή για την εκπλήρωση των επαναστατικών πόθων όχι μόνο του Νοέμβρη του '73, αλλά όλων των επαναστατικών εμπειρίων της πάλης των καταπιεσμένων για κοινωνική απελευθέρωση και πρωτίστως του Κόκκινου Οκτώβρη του 1917.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου