Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Το Μακεδονικό και οι μαθητικές καταλήψεις

0 σχόλια
Τις τελευταίες βδομάδες βλέπουμε τα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας καταλήψεις στα σχολεία. Ωστόσο τα συστημικά ΜΜΕ κατά την συνήθη τακτική τους αντί να δημοσιεύσουν την αντικειμενική είδηση συσκοτίζουν την κατάσταση. Τα μέσα αυτά αποκρύπτουν τις καταλήψεις που γίνονται με αιτήματα για την παιδεία και την πολιτική υποβάθμισης τής από την αστική τάξη και την κυβέρνηση της. Αντίθετα προβάλλουν μόνο μία μερίδα καταλήψεων. Αναφερόμαστε σε αυτές που γίνονται από μειοψηφίες μαθητών, υποκινούμενες από εξωσχολικούς. Καταλήψεις που γίνονται παρά τις αποφάσεις των μαθητικών συμβουλίων, και έχουν ακροδεξιό-εθνικιστικό περιεχόμενο. Για την πλειοψηφία των καταλήψεων, οι οποίες έχουν κοινωνικό περιεχόμενο, επικρατεί σιγή ιχθύος.


Η χώρα ένα κύμα σχολείων τα οποία τελούν υπό κατάληψη ενάντια στις μεταρρυθμίσεις Γαβρούγλου που υποβαθμίζουν ξανά την δημόσια παιδεία. Με συνθήματα όπως «όχι στον νέο λύκειο», «7 ώρες σχολείο – 10 ώρες φροντηστήριο - Τα 17 μας τα ονειρευόμασταν αλλιώς. Μας κλέβουν τα καλύτερα μας χρόνια», «το σχέδιο τους είναι σχολεία μαγαζιά, με γονείς πελάτες και αμόρφωτα παιδιά», οι μαθητές δείχνουν την αντίθεση τους σε μια κυβέρνηση που υποβαθμίζει την ζωή, τις σπουδές και το μέλλον τους! Η νέα γενιά καταλαβαίνει καλύτερα από τους γονείς της ότι το αστικό κράτος είναι εχθρός, και δείχνει έτοιμη να παλέψει για να ανατρέψει την κατάσταση. Η νεολαία είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει αυτά που της ανήκουν.

Όπως όμως συνηθίζει η αστική τάξη κάθε φορά που ο λαός αντιστέκεται, επιστρατεύει το δηλητήριο του εθνικισμού. Η ακροδεξιά με την παθητική αποδοχή της κυβέρνησης και τις ευλογίες της αντιπολίτευσης προωθεί άλλα αιτήματα. Οι φασίστες θέλουν να φαίνεται οτί οι μαθητές παλεύουν και καλά για την Μακεδονία και για την μνήμη του φασίστα εξτρεμιστή και πρεζέμπορα Κάτσιφα που σκοτώθηκε σε συμπλοκή με την αλβανική αστυνομία στις 28/10/2018. Εκμεταλλεύονται μερίδα της νεολαίας παραμυθιάζοντας την με ψέματα για δήθεν εθνική υπεροχή ή ότι μας κλέβουν την πατρίδα. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο εθνικισμός βάζει χέρι στα σχολεία – ήδη την δεκαετεία 2000-10 οι διάφοροι φασίστες συγγραφείς-δημοσιογράφοι και μετέπειτα βουλευτέςδηλητηριάζαν τα παιδιά και τους εφήβους της Θεσσαλονίκης με την ίδια προπαγάνδα. Η ναζιστική αυγή όμως λόγω του κινηματικού της χαρακτήρα κάνει πιο ελκυστικά στα μάτια ενός εφήβου αυτά τα παραμύθια.

Η αλήθεια είναι ότι κανένας δεν μπορεί να κλέψει μια πατρίδα, όπως κάθε ιδεολογικό αφήγημα. Όμως οι πολιτικές του ιμπεριαλισμού σε συνδιασμό με μια καλή προπαγάνδα μπορούν να μας κλέψουν το μέλλον. Οι μνημονιακές πολιτικές μας έχουν κλέψει απαραίτητες για τις ζωές μας κατακτήσεις, όπως η κοινωνική ασφάλεια, η εργασία, μισθός και όχι ψίχουλα, η δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία. Χωρίς εθνικές ταυτότητες οι άνθρωποι ζούσαν αιώνες. Χωρίς ψωμί δεν ζεις! Τα οράματα του Ρήγα Φερραίου και της Φιλικής Εταιρίας για ενωμένα δημοκρατικά Βαλκάνια τα ρημάξαν με τους εθνικούς μεγαλοϊδεατισμούς «ινά μην μας πουν Καρμπονάρους» (φράση του Κολοκοτρώνη, στην προσπάθεια του να αφαιρέσει την κοινωνική σημασία της επανάστασης του 1821 και να την υποβαθμίσει σε εθνική). Τους επαναστάτες του Ίλιντεν που θέλαν μια Μακεδονία ισότιμη για όλους της τους κατοίκους ανεξάρτητα γλώσσας, φύλου και θρησκείας, τους κατασφάξαν οι Παύλοι Μελάδες από την ελληνική πλευρά και οι διάφοροι Προτογκέροβ από την βουλγάρικη – ωστόσο και οι μεν και οι δεν παραδεχόταν ότι ο καπετάν Κώττας μιλούσε με τα παληκάρια του την δική τους γλώσσα, τα μακεντόνσκι!
Η Θεσσαλονίκη θεωρούν πολλοί πως έχει πιάσει πάτο. Μέσα σε ένα χρόνο έχει καεί μια κατάληψη, εχουν βανδαλιστει μνημεία και οι φασίστες, λίγοι ή πολλοί, έχουν σιγά σιγα αρχίσει να παρελαύνουν στους δρόμους. Πολλοί προοδευτικοί άνθρωποι της πόλης έχουν αρχίσει να απελπιζονται. Κι όμως εδώ είναι η ελπίδα! Ο Διαλεκτικός Υλισμός, δηλαδή η φιλοσοφία που καθοδηγεί εμάς τους Κομμουνιστές διδάσκει κάτι πολύ σοβαρό: καθετί εγκυμωνει το αντίθετο του! Αφού λοιπόν μια μερίδα των μαθητών αντί να παλέψει για το μέλλον της θυμάται τους παππούδες της ας θυμηθούμε όλοι μαζί εκείνη την γενιά και ας τραγουδήσουμε ξανά «να η ώρα μας ήρθε και σαν θύελλα ξεσπάει στον αγώνα η παγκόσμια εργατιά – μια φωνή αντηχεί στον αέρα πέρα ως πέρα: με επανάσταση θα διώξουμε την σκλαβιά»

ΕΕΚ-Τροτσκιστές, Κ.Ο. Θεσσαλονίκης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου