Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Ανακοίνωση για τον εμπρησμό της Libertatia.

0 σχόλια

  Στον απόηχο της εθνικιστικής φιέστας που διοργάνωσαν παραθρησκευτικοί και παραστρατιωτικοί κύκλοι, με την υποστήριξη όλων των ακροδεξιών, φασιστικών και ναζιστικών οργανώσεων, μία ομάδα μερικών δεκάδων χουλιγκάνων-παρακρατικών, νοσταλγών του Χίτλερ, που απολάμβανε και την ασυλία της αστυνομίας,  επιτέθηκε και πυρπόλησε τον υπό κατάληψη χώρο που στεγάζοταν η συλλογικότητα για τον ελευθεριακό κομμουνισμό Libertatia, στο ιστορικό νεοκλασικό κτίριο της Χαζίζ Νιχάλ Χαζιφέ, στην Λεωφόρο Στρατού, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

  Η ίδια ομάδα, λίγο νωρίτερα και πάλι με την ανοχή και την κάλυψη των αρχών, επιχείρησε να επιτεθεί και στην κατάληψη του ελεύθερου κοινωνικού χώρου «Σχολείο», που στεγάζεται λίγα τετράγωνα παρακάτω, επί της Βασιλέως Γεωργίου.

  Είναι ξεκάθαρο πως στην εποχή των μνημονίων και της καπιταλιστικής κρίσης, κανένας κοινωνικός χώρος που αμφισβητεί και αντιστέκεται στην επιβολή της άρχουσας τάξης δεν είναι ανεκτός. Εκεί που αδυνατεί να παρέμβει ευθεία το κράτος, αναλαμβάνουν δράση οι φασίστες.

  Δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη κατάληψη στοχοποιήθηκε. Πριν λίγα χρόνια είχε γίνει και πάλι απόπειρα εμπρησμού της από φασίστες, οι οποίοι στην ανακοίνωση που εξέδωσαν δεν δήλωναν ενοχλημένοι μόνο από την κατάληψη, αλλά και από την ύπαρξη του ίδιου του κτιρίου, καθώς τους θύμιζε το εβραϊκό παρελθόν της πόλης. Αυτοί είναι οι δήθεν υπερασπιστές της ιστορίας, που προσπαθούν να σβήσουν (ή καλύτερα να κάνουν στάχτη) την ζωντανή ιστορία της πόλης και επαναφέρουν στο προσκήνιο πρακτικές βγαλμένες από τις πιο μαυρες σελίδες της, όπως ήταν ο εμπρησμός του εβραϊκού οικισμού του Κάμπελ το 1931.

  Υπενθυμίζουμε πως η βίλα της Χαζίζ Νιχάλ Χαζιφέ κτίστηκε το 1899 και βρίσκονταν στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου από την δεκαετία του 40’.  Το 1982 χαρακτηρίστηκε έργο τέχνης και γλίτωσε την κατεδάφιση, χωρίς όμως να γίνει καμία εργασία αποκατάστασης σε αυτή, έως ότου ανέλαβαν την συντηριση της -με ίδιες δυνάμεις- οι αναρχικοί και ελευθεριακοί κομμουνιστές της κατάληψης Libertatia.

  Η χθεσινή συγκέντρωση δε μπορεί να κριθεί έξω από τα γεγονότα. Μπορεί η μεγάλη πλειοψηφία των συγκεντρωμένων να κατευθύνθηκε με βάση το συναίσθημα, στην πραγματικότητα όμως δεν ήταν τίποτα άλλο από μία προσπάθεια επανεδραίωσης της ακροδεξιάς στο πολιτικό γίγνεσθαι και θα πρέπει ο καθένας να αναλογιστεί τις ευθύνες του, όταν απλώνει -φιλικά- το χέρι του, στους φασίστες.  
  Την λύση στο Μακεδονικό δε πρόκειται να την δώσει κανένας Άνθιμος, κανένας Μιχαλολιάκος και κανένας ανεκδιήγητος Φραγκούλης Φράγκος. Ούτε βέβαια κανένας Γκρούεφσκι, που αποτελεί την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, στην άλλη πλευρά των συνόρων.  Τα Βαλκάνια έχουν γνωρίσει καλά τα αγαθά του εθνικισμού και η Ελλάδα πολύ περισσότερο σε Κύπρο, Αν.Θράκη και Μικρά Ασία.


  Την λύση μπορούν να την δώσουν μόνο οι λαοί. Ενάντια σε ιμπεριαλιστές και φασίστες εντολοδόχους της μπουρζουαζίας. Mόνο μια Bαλκανική Σοσιαλιστική Oμοσπονδία, στα πλαίσια μιας Eνωμένης σοβιετικής Δημοκρατίας στην Eυρώπη, μπορεί να εξασφαλίσει την αξιοπρέπεια των λαών της Bαλκανικής, να φέρει ειρήνη και προκοπή στους λαούς και την εργατική τάξη.

Να μην αφήσουμε σπιθαμή στους φασίστες.
Το ΕΕΚ στέκεται στο πλευρό των συντρόφων της Libertatia και καλεί σε συγκέντρωση και πορεία, σήμερα Δευτρα 22/1, έξω απο το κτίριο της κατάληψης, στην λεωφόρο Στρατού 19.

Ε.Ε.Κ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου