Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Ανακοίνωση της Κ.Ο. Θεσσαλονίκης του ΕΕΚ για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές

0 σχόλια

 Οι Δημοτικές και πολύ περισσότερο οι Περιφερειακές εκλογές δεν αφορούν μόνο δευτερεύοντα τοπικά ζητήματα, αλλά είναι και πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν κεντρικό πολιτικό γεγονός. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες είναι οι βασικοί αντιπρόσωποι του κράτους στις τοπικές κοινωνίες. Είναι οι φορείς που επιβάλλουν τις εκάστοτε Κυβερνητικές εντολές, σε βασικούς τομείς της καθημερινότητας όπως η εκπαίδευση, η υγεία, οι υποδομές, οι υπηρεσίες, η εργασία κ.α. Αυτό ήρθε στην επιφάνεια πολύ περισσότερο τις τελευταίες μέρες.

Οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και οι πυρκαγιές σε Έβρο, Ρόδο, Αττική κτλ, με τα δεκάδες θύματα, τις ανυπολόγιστες ζημιές και τις τεράστιες συνέπειες σε πανίδα και χλωρίδα, ανέδειξαν για άλλη μια φορά (μετά τον Κόβιντ, τα Τέμπη, τον Ιανό κτλ), την συνολική ανικανότητα και την αδιαφορία του ελληνικού αστικού κράτους, καθώς και την σαθρή και διαπλεκόμενη λειτουργία του, σε όλα τα επίπεδα, είτε αυτό αφορά τοπικούς παράγοντες σε Δήμους και Κοινότητες, είτε Περιφερειάρχες, είτε Υπουργούς, είτε ακόμη και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Αυτοί άλλωστε που το 2019 πανηγύριζαν για τις επιτυχίες στους Δήμους και που ο χάρτης των περιφερειών έγινε όλος μπλε, σήμερα προσπαθούν να αποποιηθούν την ευθύνη και να την ρίξουν στους δημάρχους και στους περιφερειάρχες.

Η Κυβέρνηση είναι ο βασικός υπεύθυνος. Την στιγμή που για ακόμη μια φορά μετράμε πτώματα, πνιγμένων και καμένων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνει ότι θεωρεί επιτυχημένο το μοντέλο των απευθείας αναθέσεων που ακολούθησαν τον Ιανό, για τα αντιπλημμυρικά που δεν έγιναν ποτέ και καλεί τους εργολάβους σε συστράτευση, για το φαγοπότι εκατομμυρίων που θα ακολουθήσει. Παράλληλα και ενώ η ακρίβεια καλπάζει, αναστέλλει ακόμη και την ανεπαρκέστατη παροχή του market pass, για να αποδώσει ότι περισσέψει στους πλημμυροπαθείς σαν βοήθεια, ενώ τα χειρότερα έρχονται. Ένα τεράστιο ποσοστό της αγροτικής παραγωγής, της κτηνοτροφίας και τη μελισσοκομίας έχει καταστραφεί, με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στις (ήδη υπέρογκες) τιμές των προϊόντων. Το οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο (μαζί με την περίφημη τηλεδιοίκηση που υποτίθεται παραδόθηκε πριν λίγες μέρες) έχουν δεχτεί κέριο πλήγμα, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία από ασθένειες και μολύνσεις. Οι λύσεις που απαιτούνται, πρέπει να δοθούν άμεσα. 


Είναι ξεκάθαρο, πως δύο μήνες μετά τις τελευταίες εκλογές, ο υποτιθέμενος κυβερνητικός γίγαντας του 41%, έχει πήλινα πόδια και μόνο στήριγμα του είναι τα ‘πετσωμένα’ ΜΜΕ, που ομως ούτε αυτά πλέον επαρκούν για να καλύψουν την γύμνια του. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ο Πρωθυπουργός ανέβαλε την άνοδο του στα εγκαίνια της ΔΕΘ, την οποία σκόπευε να επισκεφτεί σαν θριαμβευτής, φέρνοντας μαζί του ένα πακέτο, όχι παροχών, αλλά μεταρρυθμίσεων, όπως ονόμασε την ολομέτωπη επίθεση στην εργατική τάξη που προετοιμάζει, με τον περιορισμό όσων δικαιωμάτων και δημοσίων παροχών έχουν απομείνει, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο της φρίκης που ξεκίνησε με το ξέσπασμα της Παγκόσμιας Οικονομικής Κρίσης το 2008 και την επιβολή των επαίσχυντων μνημονίων στη χώρα μας. Όλα αυτά βέβαια κατά παραγγελία και κατ΄υπόδειξη των Βρυξελλών.

Η υποτιθέμενη αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας από τους πιστοληπτικούς οίκους αξιολόγησης,  είναι ένα μπαλόνι που αιωρείται πάνω από φλόγες. Ο καπιταλισμός, όχι μόνο δεν έχει επανέλθει από το Κραχ του 2008, αλλά συνεχίζει να βυθίζεται στις αντιφάσεις του και σε αυτό το πλαίσιο η χώρα μας παραμένει ο αδύναμος κρίκος. O πόλεμος, που έχει φτάσει και έξω από τη πόρτα μας, στη Συρία, τη Βόρειο Αφρική και την Ουκρανία, είναι η απελπισμένη προσπάθεια του δυτικού Ιμπεριαλισμού να ελεγξει τους ανταγωνιστές του και να επιβάλει την κυριαρχία του. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανιστεί βασιλικότερη του βασιλέως, δίνοντας απόλυτη στήριξη στο φιλοναζιστικό καθεστώς του Κιέβου, ενισχύοντας το, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε επίπεδο εξοπλισμών. Ολόκληρη η χώρα, από την Αλεξανδρούπολη ως τη Κρήτη, έχει μετατραπεί σε σταθμό ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, ενώ η πόλη μας η Θεσσαλονίκη, αποτελεί βασικό στρατηγείο για τον συντονισμό των επιθετικών κινήσεων της συμμαχίας στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, κάτι που επηρεάζει σημαντικά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το όλο και περισσότερο τεταμένο κλίμα στο Αιγαίο, με φόντο τα πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου. Τις επιλογές αυτές ήδη τις πληρώνουμε και με αίμα, όπως στο πρόσφατο υποτιθέμενο τροχαίο ατύχημα των στρατιωτικών στην Λιβύη. Η ανατροπή τους είναι ζήτημα επιβίωσης.


Οι Αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου είναι μια πρώτη ευκαιρία να πάρουν μία ισχυρή απάντηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, αποφάσισε να στηρίξει και να συμμετέχει στις Εκλογές, όπου αυτό ήταν δυνατόν, σε κοινά ψηφοδέλτια, με δυνάμεις της Ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής και κομμουνιστικής αριστεράς, με γνώμονα να δημιουργηθούν σταδιακά οι συνθήκες -πάρα τις όποιες εν μέρη διαφωνίες- για την δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου, ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό, την εκμετάλλευση, τη φτώχια και το πόλεμο. Ένα μέτωπο το οποίο καλύψει την ανάγκη και θα αποτελέσει την πραγματική αντιπολίτευση ενάντια σε ΑΥΤΗ και σε ΚΑΘΕ αστική κυβέρνηση, μέχρι να περάσει ο πλούτος και όλη η εξουσία σε αυτούς που τον παράγουν.

Καλούμε λοιπόν να στηρίξετε και να ψηφίσετε τους εξής συνδυασμούς και τους υποψηφίους του ΕΕΚ:

Στο Δήμο Θεσσαλονίκης τον συνδυασμό ΄΄Η πόλη Ανάποδα΄΄, με υποψήφιο τον Παντελή Κλακάλα του Ηλία (διανομέα).

Στο Δήμο Συκεών και Νεαπόλεως τον συνδυασμό ΄΄Η πόλη αλλιώς΄΄, με υποψήφιο τον Γιώργο Τσιομάλου του Ορφέα (Ζαχαροπλάστη).

Και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τον συνδυασμό ΄΄Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία΄΄ και τον υποψήφιο στο Νομό Θεσσαλονίκης, Τζαχρήστα Βάιο του Βασιλείου (Ιδιωτικό υπάλληλο).


Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα - Κ.Ο. Θεσσαλονίκης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου