Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΟΜΕ!

0 σχόλια
01/07, 19:00, πορεία από Καμάρα
08/07, 09:00, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Δικαστήρια   Εδώ και 2 χρόνια οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ, αρνούμενοι να συμβιβαστούν με την ανεργία και την κοινωνική αποστράτευση, αγωνίζονται για να πάρουν τα μέσα παραγωγής στα χέρια τους, κόντρα στην λογική της συνδιαλλαγής με την εργοδοσία και την συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Έχοντας στο πλευρό τους ένα ισχυρό κίνημα αλληλεγγύης, που από πολύ νωρίς έχει ξεπεράσει τα στενά όρια της Ελλάδας και έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, έχουν καταφέρει από τον Φεβρουάριο του 2013 να θέσουν σε λειτουργία το εγκαταλελειμμένο από τους ιδιοκτήτες εργοστάσιο, να παράγουν οι ίδιοι τα προϊόντα τους και να τα διαθέτουν μέσω του κινήματος, έχοντας ως μόνο όργανο λήψης αποφάσεων την γενική τους συνέλευση.

   Η επιβίωση της ΒΙΟΜΕ όλο αυτό το διάστημα είναι αδιαμφισβήτητα μία μεγάλη νίκη που διέψευσε τις Κασσάνδρες που υποστήριζαν το αντίθετο, ειδικά αν συνυπολογίσουμε τα αντεργατικά μέτρα που λαμβάνουν καθημερινά οι μνημονιακές κυβερνήσεις αλλά και την μοίρα όλων των μεγάλων ηττών του κινήματος το τελευταίο διάστημα υπό την καθοδήγηση των καρεκλοκένταυρων της ΓΣΕΕ.

   Σε καμία περίπτωση όμως δε πρέπει να θεωρήσουμε ότι ο αγώνας αυτός έχει ολοκληρωθεί. Αντιθέτως τώρα βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι του. Το παράδειγμα της ΒΙΟΜΕ που θέτει σε αμφισβήτηση την ατομική ιδιοκτησία επί των μέσων παραγωγής αποτελεί ένα επικίνδυνο αγκάθι για την αστική τάξη που απειλεί να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την κοινωνία. Την αρχική αναμονή από την προσδοκία να "ξεφουσκώσει" το εγχείρημα έχει διαδεχθεί η ανησυχία, καθώς όχι μόνο δεν ξεφουσκώνει αλλά παλεύει για την θεσμική του αναγνώριση και θεμελίωση. Αυτό γίνεται φανερό από τις αλλεπάλληλες νομικές και δικαστικές τρικλοποδιές που έχουν επιχειρηθεί να μπουν από τους πρώην ιδιοκτήτες αμέσως μετά την απόφαση των εργαζομένων να προβούν στην δημιουργία συνεταιρισμού και την απόκτηση ΑΦΜ, που θα τους επέτρεπε να διαθέτουν ελευθέρα τα παραγόμενα προϊόντα στην αγορά. Στην προσπάθεια αυτή οι πρώην ιδιοκτήτες έχουν την αμέριστη συμπαράσταση του κράτους και των δικαστικών αρχών που με διαδικασίες εξπρές επιχειρούν εν μέσω κρίσης να τους εξυπηρετήσουν με στόχο να διαγράψουν χρέη προς τους εργαζομένους, το ΙΚΑ και το δημόσιο αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Χαρακτηριστικό αυτού η προσπάθεια της διορισμένης από το κράτος συνδίκου που διαχειρίζεται τις μετοχές, να ορίσει ως διοίκηση πρωτοδικείου την πρωτοδίκως καταδικασμένη με πολύμηνες ποινές φυλάκισης για χρέη κ. Φιλίππου, ώστε να πτωχεύσει την εταιρεία να απολύσει τους εργαζόμενους χωρίς αποζημίωση και να εκκενώσει το εργοστάσιο. Στην αιφνιδιαστική κατάθεση του αιτήματος της συνδίκου, οι συνήθως αργοκίνητες δικαστικές αρχές αντέδρασαν αστραπιαία και όρισαν την εκδίκαση μόλις μια μέρα μετά την ημερομηνία κατάθεσης. Έπειτα όμως από αίτημα του σωματείου των εργαζομένων δόθηκε παράταση λίγων ημερών και η εκδίκαση ορίστηκε για τις 8/7. 

   Ανεξάρτητα από την πορεία που θα πάρει η δίκη, βέβαιο είναι ότι ο αγώνας της ΒΙΟΜΕ δε θα κριθεί στις δικαστικές αίθουσες αλλά θα κριθεί στους δρόμους και στο κίνημα. Με αφορμή όμως την δίκη θα πρέπει οι εργοδότες, οι δικάστηκες και οι πολιτικές αρχές να λάβουν ένα ηχηρό μήνυμα.

   Το ΕΕΚ ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ γνωρίζοντας ότι αυτός ο αγώνας πρέπει να ολοκληρωθεί με ένα επαναστατικό, σοσιαλιστικό πρόγραμμα διεξόδου από τη καπιταλιστική κρίση ώστε τα εργοστάσια, ο παραγόμενους πλούτος αλλά και ολόκληρη η εξουσία να περάσουν στα χέρια των εργατών.

  Αυτό δε μπορεί να γίνει αν αφήσουμε την ΒΙΟΜΕ μόνη σαν μία νησίδα στην μέση του ωκεανού της καπιταλιστικής θύελλας. Χρειάζεται συστράτευση και υποστήριξη. Γι αυτό καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τα εργατικά σωματεία, τις οργανώσεις και τις συλλογικότητες, ακόμη και αυτές που όλο αυτό το διάστημα βρίσκονταν απέναντι από το εγχείρημα, να δώσουν το παρόν αρχής γενομένης από την διαδήλωση συμπαράστασης της Τρίτη 01/07 ώρα 19:00 στην Καμάρα και την συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια την Τρίτη 08/07 ώρα 9:00, για να πάρει η εργατική τάξη όλα τα εργοστάσια που κλείνουν ή απολύουν, ολόκληρη την οργάνωση της κοινωνίας και την εξουσία στα χέρια της! Όλοι στο πλευρό των εργατών
της ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ!


Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα
Κ.Ο. Θεσσαλονίκης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου