Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Έφυγε από την ζωή ο σ. Παναγιώτης Καρύδης

1 σχόλια

Την Κυριακή 29 Ιουλίου έφυγε από την ζωή ο σύντροφος και συναγωνιστής Παναγιώτης Καρύδης, σε ηλικία 56 ετών. Ο Παναγιώτης ήταν παρών σε όλους τους αγώνες των τελευταίων ετών, πάντα έτοιμος να ριχτεί εξ ολοκλήρου σε κάθε δράση που εμφανιζόταν, από πορείες και απεργίες μέχρι κινήματα αλληλεγγύης. Πάντα στις επάλξεις τόσο στην Πρωτοβουλία Κατοίκων Τούμπας όσο και στην Επιτροπή Αγώνα Ανέργων Θεσσαλονίκης, δεν έλειψε από κανέναν εργατικό αγώνα της πόλης. Συμμετείχε ακόμα και στην Επιτροπή Αλληλεγγύης στην Βιομηχανική Μεταλλευτική, για τον αγώνα της οποίας έδρασε μέχρι και την τελευταία του πνοή.
Εκφράζουμε την βαθιά μας θλίψη και τα θερμά μας συλλυπητήρια στην σύζυγο και την οικογένεια του Παναγιώτη. Η απουσία του από το εργατικό κίνημα της Θεσσαλονίκης θα είναι ιδιαίτερα αισθητή και μας αφήνει την ευθύνη να πραγματοποιήσουμε την παρακαταθήκη του, να ανατρέψουμε τον βάρβαρο καπιταλισμό και να οικοδομήσουμε μια κοινωνία χωρίς αδικία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο· μια σοσιαλιστική κοινωνία ελευθερίας και αλληλεγγύης.

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Όλοι στο πλευρό των απεργών της ΕΛΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ

0 σχόλια

MAT ΣTH XAΛYBOYPΓIA
ΣΦAΓEIO ΣE ΣYNTAΞEIΣ - MIΣΘOYΣ
ΝΕΑ XAPATΣIA ΣTO ΛAO
Mε τη βία των MAT, η κυβέρνηση της τρικομματικής τρόικας, το πρωΐ της Παρασκευής 20 Iουλίου, επιχείρησε να σπάσει την απεργία των ηρωικών απεργών της Xαλυβουργίας, στον Aσπρόπυργο.
Ύστερα από σχεδόν 9 μήνες απεργίας (από τις 31 Oκτώβρη 2011), αφού οι απολύσεις και οι εκβιασμοί δεν κατόρθωσαν να κάμψουν το ηθικό των εργατών, αστυνομικές δυνάμεις κατάλαβαν την πύλη του εργοστασίου, συνέλαβαν την εργατική περιφρούρηση και έρριξαν χημικά σε εργάτες. Συντασσόμενη ανοικτά με τον βιομήχανο Μάνεση, η κυβέρνηση επιτίθεται στους εργάτες που το «έγκλημά» τους είναι ότι αρνήθηκαν τον «εθελοντικό» σφαγιασμό των μισθών τους. Που αγωνίζονται για το δικαίωμα στη δουλειά, ενάντια στις απολύσεις. Που υπερασπίζονται το δικαίωμα στην απεργία.
Η επίθεση στους απεργούς εργάτες είναι μέρος της συνολικής επίθεσης που εξαπολύει αυτή η σαθρή, άθλια κυβέρνηση των χρεοκοπημένων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, των υπεύθυνων για την ληστεία και χρεοκοπία της χώρας, με συμμετοχή και των «προθύμων» ψευτοαριστερών της ΔΗΜΑΡ. Είναι μέρος της επίθεσης με νέες περικοπές σε συντάξεις και μισθούς, ιδιωτικοποιήσεις και ξεπουλήματα επιχειρήσεων, απολύσεων υπαλλήλων και επιβολής νέων χαρατσιών.
Γίνονται βίαιοι απέναντι στους εργάτες και το λαό για να ικανοποιήσουν την Τρόικα των διεθνών πιστωτών-τοκογλύφων που απαίτεί τη λήψη κι άλλων μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2012 και 11,5 δισ. ευρώ για το 2013-14.
Όλοι στην συγκέντρωση αλληλεγγύης στους απεργούς της χαλυβουργίας, σήμερα 19.00 στο Άγ. Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη.
ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ -ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ να κηρύξουν άμεσα γενική απεργία.
Κάτω η κυβέρνηση της Τρόικας.
Διαγραφή του χρέους - Εργατικό επαναστατικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης του καπιταλισμού.
Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα- Κ.Ο ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ: Τα εργοστάσια ανήκουν στους εργάτες!

0 σχόλια

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ: Τα εργοστάσια ανήκουν στους εργάτες!
Η Πρωτοβουλία για το Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών στηρίζει τον αγώνα των εργατών της ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ (θυγατρικής της ΦΙΛΚΕΡΑΜ-ΤΖOΝΣΟΝ) που σε συνθήκες χρεοκοπίας της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας παλεύουν για την επαναλειτουργία της μονάδας κάτω από τον έλεγχο και τη διοίκηση των ίδιων των εργαζομένων.
Τα μνημόνια και η καπιταλιστική χρεοκοπία έχουν ήδη σπείρει βιομηχανικά πτώματα παντού με χιλιάδες εργάτες εγκλωβισμένους σε πτωχευτικές διαδικασίες, σε καθεστώς ομηρίας, καθώς οι εργοδότες εγκατέλειψαν τις επιχειρήσεις αφήνοντας τους εργάτες σε ένα γιγαντιαίο εργασιακό κενό: Δεν είναι εργαζόμενοι, δεν είναι άνεργοι, με επισχέσεις εργασίας, απλήρωτοι. Οι έχοντες την ευθύνη των εταιριών στα ΔΣ, για να προστατέψουν τους εαυτούς τους και την ατομική τους περιουσία, καλύπτονται πίσω από τη δαιδαλώδη νομοθεσία, τα αστικά δικαστήρια, τις χρονοβόρες πτωχευτικές διαδικασίες και συνήθως με καλοπληρωμένους δικηγόρους. Τις περισσότερες φορές, σε αντίθεση με τους εργάτες, έχουν να ζήσουν πλουσιοπάροχα αυτοί και τα τρισέγγονά τους.
Τα δυσθεώρητα χρέη των εργοδοτών στο δημόσιο (ΙΚΑ, εφορία κλπ) φορτώνονται ξανά στις πλάτες των εργαζομένων. Τα χρήματα των φορολογουμένων που πήραν τη μορφή επιδοτήσεων αναπτυξιακών νόμων…εξαφανίζονται συνήθως στις τσέπες των μετόχων. Τα χρέη τους στις τράπεζες ξαναφορτώνονται στους εργαζόμενους με τα επιτόκια καρμανιόλες. Τα χρέη τους προς άλλες μικρότερες επιχειρήσεις, σπρώχνουν ακόμα περισσότερες στην άβυσσο της χρεοκοπίας και σε επιπλέον απολύσεις, ενώ ολόκληρες περιοχές …. σβήνουν κυριολεκτικά από τον παραγωγικό χάρτη. Με ελάχιστα ίδια κεφάλαια, αρκετά κονέ στα υπουργεία για επιδοτήσεις και δουλειές αλλά και άφθονο τραπεζικό δανεισμό, η ελληνική αστική τάξη έφτιαξε τη βιομηχανία της που κατέρρευσε σα χάρτινος πύργος στο πρώτο φύσημα της κρίσης.
Τα αιτήματα των εργατών της ΒΙΟ.ΜΕΤ είναι ώριμα από καιρό. Παρά τη μορφή τους, θέτουν ένα κομβικό ερώτημα: Ποια κοινωνική τάξη θα έχει την εξουσία; Ποιος θα οργανώσει τη παραγωγή, ποιος θα χρηματοδοτήσει, ποιος θα ρυθμίσει τη διανομή; Το πολιτικό αίτημα για τη θέσπιση νόμου περί συνεταιρισμένων και αυτοδιαχειριζόμενων εργοστασίων μπορεί είτε να τεθεί μέσα στον καπιταλισμό (που έχει χρεοκοπήσει) αλλά ο οικονομικός στραγγαλισμός είναι βέβαιος και δυνατός κάθε στιγμή ή έξω από αυτόν με τη πλήρη απαλλοτρίωση όλων των καπιταλιστών από την εξουσία των εργατικών συμβουλίων, γεγονός που επιλύει μονομερώς τα ζητήματα ιδιοκτησίας (χωρίς τη συναίνεση των αφεντικών & χωρίς αποζημιώσεις) και τα ζητήματα χρηματοδότησης (χωρίς την άδεια του αστικού κράτους ή των τραπεζιτών) στη βάση μιας ενιαίας κεντρικής και εθνικοποιημένης τράπεζας κάτω επίσης από τον έλεγχο των εργαζομένων.
Πρωτοβουλία για το ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΤΩΝ
mail: kentroergaton@gmail.com